Vladajući prelomili
64

Njemačka planira od sljedeće godine zabraniti nove sisteme za grijanje na plin i naftu

B. R.
Robert Habeck, ministar ekonomije Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Robert Habeck, ministar ekonomije Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Njemačka namjerava da od sljedeće godine zabrani upotrebu novih sistema za grijanje koji kao energente koriste plin i naftu.
Vladajuća koalicija, koju čine Socijaldemokratska partija (SPD), Liberalno-demokratska stranka (FDP) i Zeleni, usaglasili su se da svi sistemi za grijanje od sljedeće godine moraju koristiti 65 posto obnovljivih izvora energije. To se odnosi na grijanje i starih i novih građevina.

Ovo je dio plana da Njemačka do 2045. postane klimatski neutralna država. Energenti koji se koriste za grijanje su prošle godine uzrokovali 112 miliona tona stakleničkih gasova ili 15 posto od ukupne količine stakleničkih gasova u zemlji.

Međutim, nije da su svi u vladajućoj koaliciji, predvođenoj kancelarom Olafom Scholzom (SPD), zadovoljni ovom namjerom. Kritičari smatraju da je riječ o skupoj mjeri za domaćinstva s niskim i prosječnim prihodima.

Ova odluka bi Nijemce godišnje do 2028. mogla koštati 9,16 milijardi eura. Nakon toga će taj trošak iznositi pet milijardi eura, procjena je nadležnih. Vlada je obećala da će subvencionirati prelazak na sisteme za grijanje s obnovljivim izvorima energije. Stariji od 80 godina koji imaju različite teškoće će biti izuzeti od novog pravila.

Oni koji ga budu kršili prijeti kazna od 5.000 eura. No, prema rezultatima ankete agencije Forsa, a koje su objavile televizijske kuće ntv i RTL, 78 posto Nijemaca je protiv odluke vlade. Skoro 62 posto ispitanika očekuje da će grijanje s obnovljivim izvorima energije biti još skuplje, prenosi agencija Reuters.

Ministar ekonomije Robert Habeck (Zeleni) ranije ovaj mjesec je poručio da je fosilna energija slijepa ulica, a ne kasica prasica.