Svijet
0

Njemačka plaća nadoknade porodicama žrtava neonacista

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka je odlučila da isplati nadoknade porodicama žrtava neonacista optuženih da su počinili deset ubistava u prethodnoj deceniji.

Parlament, kancelarka Angela Merkel i predsjednik Cristian Wulff pristali su da bude osnovan nacionalni memorijalni centar posvećen žrtvama, prenosi BBC.

   Ubijanja su u njemačkoj javnosti poznata kao "kebab ubistva", pošto su mnoge žrtve radile u restoranima brze hrane. Detektivi su optužili jednu ženu i uhapsili još jednu osobu u vezi sa ovim slučajem.

   Kancelarka Merkel nazvala je ove događaje "nacionalnom sramotom" i postavila pitanje kako je moguće da je ovakva grupa izmakla pažnji vlasti. Među žrtvama je bilo devet imigranata, osam iz Turske i jedan iz Grčke, te jedan policajac.

   "Bojim se da ćemo na kraju istrage otkriti više žrtava ksenofobije nego što danas mislimo da ih ima. Čak i ako finansijska nadoknada ne može da poništi patnje, pokušaću da iskažem solidarnost sa porodicma žrtava, uz kompenzaciju iz mog budžeta", izjavila je ministrica pravde Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

   Za postojanje ćelije Nacional-socijalističko podzemlje saznalo se kada su dva njena navodna člana počinili samoubistvo u Ajzenahu, na istoku Njemačke. Uve Mundlos (38) i Uve Benhatr (34) ostavili su iza sebe di-vi-di na kojem su priznali deset ubistava.

   Beate Šepe (36), koja je živjela sa njima, u međuvremenu je optužena za članstvo u terorističkoj organizaciji. Ona se sama predala vlastima.
   Detektivi su ponovo otvorili slučajeve unazad do 1998. godine, zbog moguće veze sa rasističkim motivima.

   Ova neonacistička grupa osumnjičena je da je izvršila bombaški napad u Kelnu, u kojem su ranjene 23 osobe, kao i brojne pljačke banaka.