Svijet
1

Ništa od Obaminog izvinjenja Merkelovoj

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama poručio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da neće dozvoliti da obavještajni rad naškodi odnosima i istakao da nesuglasice u mišljenjima između zvaničnika dvije zemlje nisu razlog za prisluškivanje.

Obama je u intervjuu za njemačku televiziju ZDF pokušao da normalizuje veze između dvije zemlje, narušene prošle godine izvještajima da je Washington špijunirao građane EU i mobilni telefon Merkelove.

"Ne smijem i ne mogu da nanesem štetu odnosima putem obavještajnih mjera koje narušavaju našu komunikaciju. Sve dok sam ja predsjednik SAD-a, njemačka kancelarka o tome ne mora da brine", naglasio je Obama.

Američki predsjednik nije se izvinio zbog prisluškivanja, već je stao u odbranu značaja rada obavještajnih službi po međunarodnu sigurnost.

Obamin intervju objavljen je dan nakon što je objelodanio niz reformi u radu obavještajnih službi, među kojima je i zabrana prisluškivanja lidera zemalja bliskih saveznika.

Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edward Snowden, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD-u je tražen zbog optužbi za špijunažu, mada mnogi Amerikanci smatraju da bi mu trebalo biti oprošteno, jer je radio u interesu javnosti.