Lech Kaczynski
0

Ništa od lisabonskog ugovora prije irskog referenduma

FENA
Poljska neće učiniti posljednji korak u procesu ratifikacije Lisabonskog ugovora prije nego što Irska održi drugi referendum o tom dokumentu, rekao je poljski predsjednik Lech Kaczynski.

Naglašavajući da njegova zemlja ne namjerava biti prepreka ratifikaciji teksta u EU, Kaczynski je u utorak na sastanku sa stranim diplomatima rekao da će potpisati ugovor jedino ako Irci na drugom referendumu, koji se očekuje ujesen, kažu "da".

"Irski ustav traži referendum, a na referendumu je većina glasala protiv Lisabonskog ugovora", navode u srijedu evropski mediji riječi Kaczynskog.

"To je sveto pravo irske nacije", rekao je poljski predsjednik. Predsjednik je zadržao stari, oštri pristup usprkos činjenici da je Vanjskopolitički odbor poljskog parlamenta prihvatio rezoluciju u kojoj od njega traži da popusti.

"Parlament traži od predsjednika da poštuje volju oba doma parlamenta i da što prije završi proces ratifikacije", kaže se u rezoluciji o kojoj bi se u četvrtak trebao očitovati parlament na skupnoj sjednici.

Poljski predsjednik nazivao je Lisabonski ugovor "velikim novim eksperimentom" koji "uveliko ograničava načelo konsenzusa uvodeći načelo većine".

Osim Poljske i Irske, prenosi Hina, proces ratifikacije još se treba provesti u Češkoj. Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg rekao je u utorak zastupnicima Evropskog parlamenta da će se to dogoditi "uskoro", a u Njemačkoj se čeka odluka Ustavnog suda o nekim pravnim aspektima teksta.

"Apsolutno sam siguran da ćemo ratificirati tekst", rekao je Schwarzenberg i dodao: "Ali, ja nisam član parlamenta i ne mogu reći koji će se dan ili koje sedmice u februaru to tačno dogoditi."