Međunarodna zajednica neodlučna
1

Netanyahu: Američka upozorenja Iranu nisu dovoljna

SRNA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da američke garancije Izraelu u vezi sa mogućim vojnim opcijama protiv Irana nisu dovoljne da zaustave Islamsku Republiku u razvoju nuklearnog oružja.

Netanyahu je izjavio da Iranci vjeruju da međunarodna zajednica nije odlučna u namjeri da zaustavi Iran. On se obratio novinarima poslije posjete američkog ministra odbrane Leona Panette, koji je rekao da je vojna intervencija jedna od mogućih opcija protiv Irana.

Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirovnu svrhu.

"U ovom trenutku iranski režim vjeruje da međunarodna zajednica nije odlučna da zaustavi njegov atomski program. Ne možemo da stavimo svoju sudbinu u ruke drugih, makar to bili naši najbolji prijatelji", rekao je Netanyahu u premijerskoj rezidenciji u Jerusalemu.

On je podsjetio Panettu da je lično prije nekoliko mjeseci rekao da će Amerika krenuti u akciju, kada sve druge opcije propadnu. "Ali takve izjave nisu još uvjerile Iran da treba da zaustavi svoj program", dodao je Netanyahu.

On je naglasio da ovakva situacija "mora brzo da se promijeni, zato što je sve manje vremena da se pitanje riješi mirnim putem".

Panetta je ranije tokom dana obišao položaje izraelskog raketnog odbrambenog štita južno od Tel Aviva u pratnji ministra odbrane Ehuda Baraka.

Barak je takođe ocijenio da postoji "ekstremno mala" vjerovatnoća da će sankcije međunarodne zajednice biti dovoljne da zaustave Iran.