Francuska i Njemačka
0

"Nema novih članica u EU bez Lisabona"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ni Hrvatska ni bilo koja zemlja aplikant neće biti u stanju da se pridruže Evropskoj uniji dok se ne ratificira Lisabonski sporazum, saopćili su u subotu francuski i njemački zvaničnici.
  • Neće biti proširenja ako ne bude Lisabonskog sporazuma, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner na kraju neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Češkoj Republici, javio je DPA.

Tu poziciju je ponovio zvaničnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, koji je izjavio: "Nećemo biti u položaju da prihvatimo nove države članice u EU bez Lisabonskog sporazuma".

Njemački zvaničnici tvrde da se njihovo protivljenje daljnjem širenju također odnosi i na Hrvatsku, koja se nada da će okončati svoje pregovore o članstvu da uskoro postane 28. država članica EU.

Lisabonski sporazum ima za cilj poboljšati proces donošenja odluka unutar bloka, uzimajući u obzir velika proširenja u 2004. i 2007. godini, u kojima je u dvije faze primljeno ukupno 12 novih članica.

Njegovo stupanje na snagu, ipak, blokirano je irskim "ne" na referendumu i ovosedmičnim raspadom češke vlade, koja tek treba dovršiti proces ratifikacije.

Subotnji komentari vodećih diplomata iz Francuske i Njemačke, iako nisu novi, dobijaju na značaju jer su uslijedili na sastanku ministara vanjskih poslova EU sa sedam država koje pretenduju na članstvo, uključujući Hrvatsku i Srbiju.