Talin
0

NATO razmatra ukrajinsko članstvo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri odbrane NATO-a i Ukrajine sastali su se u četvrtak u Talinu radi razmatranja težnji Kijeva da se pridruži Savezu.

Na otvaranju sjednice estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves, čija je zemlja članica NATO-a, pozvao je članice NATO-a da se direktno bore za priključenje Ukrajine NATO-u, prevazilazeći razlike koje blokiraju Akcioni plan za priključenje (MAP) Kijeva Savezu.

"Moramo razmisliti kako deblokirati 'ćorsokak', o datumu i političkim simbolima", rekao je Ilves, dodavši da je "jedna od mogućnosti priznati da je MAP, takav kakav je bio predložen zemljama poput moje 1999., jednostavno prevaziđen".

On je također naglasio strateški značaj Ukrajine i demokratije za stabiliziranje regiona Crnoga mora i Balkana. "Ukrajina i njena sudbina ostaje test za budućnost Evrope", rekao je on.

Bivša sovjetska republika Estonija stekla je nezavisnost 1991. a pridružila se NATO-u 2004., nako što je ispunila uvjete MAP-a.

Kao i ostale članice bivšeg komunističkoga sistema, sada članice NATO-a, tako i Estonija podržava priključenje Ukrajine i Gruzije.

Susret u Talinu uslijedio je dok su odnosi između NATO-a i Moskve zategnuti nakon krize s Gruzijom.