Svijet
0

Napredne "špijunske" kamere u Bagdadu

FENA
Iračke snage sigurnosti instalirale su više od 250 "špijunskih" kamera širom ratom razorenog grada u pokušaju da proganjaju pobunjenike i kriminalce, izjavio je zvaničnik u srijedu, upozoravajući da bi ih se još više moglo uvesti.

Brigadni general Qasim Atta, glasnogovornik bagdadskoga sigurnosnog plana, izjavio je na konferenciji za novinare kako su se kamere pokazale efikasnim u borbi protiv pobune u centralnom svetom gradu Karbali, gdje su instalirane u maju.

"Te su kamere veoma napredne. One mogu zadržavati slike i do pet godina", izjavio je Atta.

"Ovo je prvi dio projekta. Vremenom će biti uvedeno više kamera", kazao je.

Bagdad je zahvaćen žestokim sektaškim ratom u kojem je ubijeno na hiljade ljudi iako su Atta i američki zapovjednici javili o drastičnom padu nasilja od povećanja broja američkih vojnika razmještenih u februaru.

Atta je izjavio na konferenciji za novinare da je između 15. oktobra i 6. novembra devet "terorista" ubijeno u Bagdadu, 165 ih je ranjeno a 119 sumnjivih militanata uhapšeno.

Snage sigurnosti uspjele su osloboditi 31 otetu osobu i demontirale su 109 bombi postavljenih kraj cesti u trosedmičnom periodu, dok je otkriveno 60 minobacačkih granata, 26 bombi i razne količine eksploziva.

"Teroristi su sada prisiljeni da pribjegavaju otmicama i podmetanju bombi pokraj puteva jer naš sigurnosni plan djeluje", izjavio je Atta.