Kultura
87

Satirična predstava "Pijun": Kako se Bosanac adaptira na život u SAD-u

Klix.ba
U produkciji Dramskog studija "No Name" u subotu, 14. decembra, premijerno će biti izvedena sedma predstava "Pijun". Ova monodorama je autorski projekt Irfana Ribića.

Monodrama "Pijun" na duhovit i satiričan način govori o trenutnom stanju u našem društvu, te kako se čovjek porijeklom iz BiH "adaptira" na američki način života. Glavni protagonista predstave je Ćazim, lik koji povezuje tri dijela ove urnebesne komedije.

"Jako sam sretan i ponosan što ću u subotu premijernom izvedbom monodrame "Pijun" zaokružiti rad na ovoj predstavi, koji je trajao nešto više od tri godine", rekao je Ribić.

Mladi Ribić više od pet godina u zavidovićkom Centru za kulturu stvara i kreira pozorišne predstave, a ovo će za njega biti šesta premijerna izvedba.

Predstava "Pijun" progovara o svim životnim pitanjima, s kojima se čovjek suočava nakon odlaska iz države. Zbog toga, glavni junak ovog komada nije uspio odsanjati "Američki san" jer mu, kako kaže, nedostaju ćevapi, rakija, sevdalinka, pita i sve što je u njemu bosansko.

"Nadam se da će publika uživati u predstavi, koja je prepuna današnjih situacija. Kroz smijeh, energičnost, ali i suze, kroz nešto više od sat vremena, imat će priliku uživati u istinskom pozorišnom spektaklu", ističe mladi glumac.

Bez dlake na jeziku, glavni junak ovog komada, progovara o problemima u kojoj se nalazi naša država. Sve to pokušava uporediti s načinom života u Americi. Međutim, naišao je na mnoge prepreke i poteškoće prilikom adaptacije. Čudno mu je što Amerikanci samo rade kako bi kupili najnovije mobitele, tablete, laptope, a on je zadovoljan dok sluša stari bosanski sevdah i ispija rakiju.

Iz Dramskog studija "No Name" pozivaju vas na terapiju koja će biti održana u subotu, 14.12.2013. od 19:30 sati.