Svijet
0

Napad na Siriju će biti mnogo veći od očekivanog

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
SAD pripremaju planove za mnogo veći vojni udar nego što je ranije bilo predviđeno i u koji bi mogli biti dalekometni bombarderi, koji bi polijetali sa američke teritorije.

Američka medijska kuća ABC navodi da bezbjednosi tim predsjednika Baracka Obame "priprema značajno veći vojni napad nego što su mnogi očekivali" i u kojem bi mogli da učestvuju bombarderi "B-2" i "B-52" iz baza u SAD.

U medijskom izvještaju citiran je "višerangirani zvaničnik nacionalne bezbjednosti", koji je rekao da bi "sličan udar mogao nanijeti više štete snagama režima Bashara al-Assada nego što su to pobunjenici učinili u skoro dvije godine rata".

New York Times u odvojenom izvještaju piše da je Obama vojnim planerima naredio da prošire listu potencijalnih meta u Siriji kao odgovor na obavještajne podatke prema kojima snage sirijskog predsjednika prebacuju vojnike i opremu koji su učestvovali u hemijskom napadu.

"Prvi put, administracija govori o tome da američke i francuske letjelice vrše udare na određene mete, pored krstarećih raketa Tomahawk lansiranih sa broda. Obnovljena je i inicijativa za učešće NATO", piše New York Times.