Komentari (6)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Bespilotnim letelicama je, naime, do sada bio potreban pilot stacioniran na zemlji da bi ih u njihovim misijama navodio, ali sa ovim avionom to više nije slučaj.X-47B je, naime, u stanju da prethodno isprogramirane misije izvodi atutonomno - pri čemu kompjuter reguliše sve, od poletanja do spuštanja, uključujući i eventualno uzimanje goriva u vazduhu.Ovaj avion je nešto manji od stelt bombardera B2, nosi laserski navođene bombe i može da leti brzinom od oko 700km/h na visini od 12.000 metara. Probni let je obavljen u petak, trajao je 29 minuta i prvi je od ukupno 50 takvih letova koji se tokom ove godine planiraju u vazduhoplovnoj bazi Edvards. Vojna firma “Nortrop Gruman” je sa Mornaricom SAD 2007. potpisala ugovor o izgradnju ovog aviona vredan 636 miliona funti, a očekuje se da će 2013. početi i testiranje nosača aviona za ovaj tip letelice.
Bespilotni robotički stelt bombarder mornarice SAD uspešno obavio prvi let VIDEO - http://www.youtube.com/watch?v=qbbMMAThTiY&feature=player_embedded Autor-Dušica Milojković | 07. 02. 2011. - 11:58h U pitanju je događaj koji nesumnjivo najavljuje eru “pametnih” mašina u budućoj istoriji ratovanja: poput neke tvorevine iz naučno-fantastičnih filmova, avion X-47B sa zakošenim krilima krenuo je na svoj prvi let po nebu iznad Kalifornije, kao prvi iz nove kategorije bespilotnih letelica, sposobnih da lete bez navođenja sa zemlje i da neprimećene napadnu mete udaljene hiljadama kilometara.
N. apadac nemilosrdno u. bija 2 mladića antivladinih aktivistu koji pokušavaju da pomognu prethodno pogođenom drugu na kairskom mostu kod trga \"Tahrir\"(OSLOBODENJA).(VIDEO JE SNIMLJEN U SRIJEDU NAVECE TOKOM SUKOBA NA ULICAMA KAIRA). (ZBOG OVOG VIDEA I IZJAVE NOVINARA EL-DZAZIRE DA JE (UZNEMIRUJUCI VIDEO)-VJEROVATNO VOJSKA . PUCALA NA OVE LJUDE TAJ,ISTI NOVINAR A, KOJI IMA I AMERICKO DRZAVLJANSTVO BIO JE U. HAPSEN OD STRANE VOJSKE.KASNIJE JE TAJ ISTI NOVINAR PUSTEN. http://www.youtube.com/watch?v=VqydgpyVNKY&feature=player_embedded&skipcontrinter=1#
Raketni napad u Rafahu U međuvremenu, na policijsku postaju u gradu Rafahu, na sinajskom poluotoku, dogodio se napad. Nepoznata skupina na barake egipatskih sigurnosnih snaga ispalila je četiri raketna projektila. Zgrada je u napadu oštećena, a jedan policajac je ranjen. (B.V./Hina)
Protesti u slikama- http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=USRTXX2EJ#a=47 Hamdi, jedan od protestanata u središnjem Kairo, kaže BBC-u kako on ne planira napustiti. \"Oni koji su mislili da ćemo dobiti umorna od sjedi u Tahrir trgu - mi recite im da ne napuštaju.Predsjednik Mubarak mora napustiti. \"
09:15 Al-Džezira izvještava da antivladini protesti nastavljaju svoje aktivnosti na kairskom trgu “Tahrir” 14 dan zaredom, ne pokazujući nikakve znakove zadovoljstva razgovorima koji su se održali jučer između vlade i opozicijskih grupa.