14. dan protesta
0

Na kairskom trgu Tahrir još uvijek Mubarakovi protivnici

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na trgu Tahrir u centru Kaira u ponedjeljak ujutro je bilo još nekoliko hiljada demonstranata koji su tu proveli noć tražeći odlazak s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.

Neki su spavali na ceradama oko vojnih trenkova koji blokiraju prilaze Trgu oslobođenja, kako bi spriječili vojnike da ih pokrenu, prenio je AFP.

Demonstranti se plaše da bi odlazak vojske ostavio slobodan put Mubarakovim pristalicama. Plaše se i da tenkovi ne oslobode trg od demonstranata.

Dok traje okupacija trga, započeo je politički dijalog kako bi se pronašao izlaz iz krize koju su izazvale neprekidne demonstracije od 25. januara.

Moćni pokret opozicije Muslimanska braća, koji je vlast do sad napadala, započeo je u nedjelju dijalog s vlastima, ali je ocijenio da su nedovoljne reforme koje vlast predlaže.

U sukobima između snaga reda i demonstranata prve sedmice, zatim između Mubarakovih pristalica i protivnika druge sedmice bilo je 300 mrtvih, prema jednom izvještaju koji Ujedinjene nacije nisu potvrdile, i nekoliko hiljada povrijeđenih, kako su izvjestili zvanični i medicinski izvori.

Vezani članci