Ima umirujući efekat
0

Mood: Misija UN-a može prekinuti krug nasilja u Siriji

FENA
Robert Mood
Robert Mood
Šef posmatračke misije Ujedinjenih nacija (UN) u Siriji izjavio je u četvrtak da njegov posmatrački tim ima priliku da prekine krug nasilja, naglašavajući da prisustvo posmatrača u Siriji ima "umirujući efekat". Norveški general major Robert Mood izjavio je ovo novinarima nakon sastanka s guvernerom centralne pokrajine Hama, prenosi Xinhua.

Robert Mood je u prvom obilasku nemirnih regija centralne Sirije od svog dolaska u tu nasiljem zahvaćenu zemlju 29. aprila na čelo posmatračke misije UN-a, prenosi Xinhua.

Dan ranije, Mood je izjavio da će više od 100 međunarodnih posmatrača stići u Siriju u narednim danima kako bi nadzirali krhko primirje.

On je za kršenje primirja optužio i vladu i opoziciju, ali je dodao da posmatrači imaju "umirujući efekat" u područjima u koja su raspoređeni.

Posmatrači su raspoređeni u žarišta širom Sirije u centralnim pokrajinama Hama i Homs, u sjevernoj pokrajini Idlib i u južnoj pokrajini Daraa.

Oni su stigli prije dvije sedmice kako bi nadzirali primirje koje je stupilo na snagu 12. aprila. Uprkos njihovom prisustvu nasilje, međutim, nije stalo i svakodnevno se izvještava o ubistvima, otmicama i bombaškim napadima.

Primirje je dio plana u šest tačaka koji je predložio zajednički posrednik Ujedinjenih nacija (UN) i Arapske lige Kofi Anann, koji poziva na prekid nasilja svih strana u sukobu i otvaranje puta za političko rješenje 13-mjesečnih nemira u Siriji.