Svijet
729

Mladi američki Jevrej uhapšen jer je protiv okupacije Palestine i Gaze

Klix.ba
Lucas Coerner je 19-godišnji Jevrej iz Philadelphie koji je ovih dana izazvao veliku pažnju javnosti. Naime, on je u Jeruzalemu, gdje su se okupili Izraelci kako bi obilježili Dan Jeruzalema i dali podršku opsadi i teroru Gaze, pozivao na prestanak borbi i napada na palestinski narod.

"Vraćajući se iz Hebrona u srijedu poslijepodne, pogledao sam kroz prozor i vidio kilometre bijelog i plavog. Taj dan je bio Dan Jeruzalema", ispričao je ovaj devetnaestogodišnjak.

Kao i većina prisutnih nosio je na glavi jarmulke ili jevrejsku kapicu, dok je za razliku od ostalih nosio i malu palestinsku zastavu.

Stvari su pošle nagore kada se nekolicina učesnika uputila kroz Istočni Jeruzalem i dio grada u kojem žive muslimani gdje su uzvikivali "Smrt Arapima".

Lucas i nekoliko drugova su se suprostavili ovim učesnicima uzvikujući parole protiv izraelske okupacije. Nekoliko Palestinaca se spontano okupilo iza njega. Na snimku se može vidjeti Lucas kako odbija dati svoj pasoš policajcu nakon što je navodno prepoznat kao vođa protesta. Nakon nekoliko minuta može se vidjeti kako policajci na silu uvlače Lucasa u policijski automobil.

"Izrael svakodnevno okupira Palestinski narod u moje ime, u ime Jevreja..." uzvikivao je Lucas pokazujući na svoj američki pasoš.

"A ja, američki Jevrej, ovdje sam da kažem da to nije pravedno i da je neetično. Mi Jevreji i svi narodi svijeta nećemo stati dok ova okupacija ne prestane i dok palestinski narod ne dobije svoja prava - pravo na povratak, pravo da život bez okupacije i jednaka prava Izraelcima. Zbog toga smo ovdje", poručio je ovaj američki Jevrej.

"Zamislite šta onda rade Palestincima svaki dan, kada se ovako ponašaju prema Jevreju", stoji u komentaru na Youtubeu.