Svijet
0

Migrantice češće žrtve nasilja u porodici

FENA
Žene iz migrantskih porodica mnogo su češće žrtve nasilja u porodici od Njemica, saopćeno je prilikom predstavljanja vladinog akcijskog plana za suzbijanje nasilja u porodici u četvrtak u Berlinu.

"Migrantice, posebno iz turskih i istočnoevropskih porodica, češće su žrtve nasilja u porodici nego ostatak stanovništva a i oblici zlostavljanja su teži", rekla je prilikom predstavljanja plana savezna ministrica za porodicu Ursula von der Leyen. Ona je posebno upozorila na težak položaj žena koje su žrtve, među Turcima u Njemačkoj još uvijek raširenog, običaja prisilnog sklapanja brakova.

Von der Leyen je najavila pojačanu aktivnost u turskim zajednicama kako bi se pojačala svijest o tome da je nasilje u porodici nedopustiva pojava, prenijela je Hina.

Ministrica je istodobno upozorila i na nasilje prema djeci i ženama u njemačkim porodicama.

"Nasilje prema ženama nije pojava na rubu društva nego se dešava svuda oko nas", zaključila je von der Leyen.

Njemačka vlada pokrenula je drugi akcijski plan za suzbijanje nasilja u porodici koji sadrži 133 mjere poput boljeg informiranja liječnika koji bi ubuduće trebali prijavljivati svaku sumnjivu povredu, naročito kod djece.

Njemačku javnost u posljednje vrijeme potresaju priče o djeci koja su poginula zbog nasilja vlastitih roditelja, za što se okrivljuju i socijalne službe.