Rusija
0

Meteorolozi proglasili kraj vrelog talasa u Moskvi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski meteorolozi proglasili su kraj vrelog talasa u Moskvi koji je tokom posljednja dva mjeseca, u ruskoj prijestonici i drugim oblastima ostavio teške posljedice - u ljudskim žrtvama i ekonomskom gubitku.

"Današnji dan je posljednji vreo dan u Moskvi", izjavio je direktor ruske hidrometeorološke službe "Rosgidromet" Roman Vilfand.

Vilfand je dodao i da se temperatura u ruskoj prijestonici u srijedu spustila na 21-22 stepena, s 31 stepen koliko je bilo dan prije.

U moskovskom vazduhu su zabilježeni samo ostaci otrovnog smoga prouzrokovanog šumskim požarima, koji je, tokom posljednje dvije sedmice gotovo dvostruko povećao stopu smrtnosti u glavnom gradu.

U mnogim oblastima Rusije, naročito u evropskom dijelu, tokom vikenda očekuje se kiša, navedeno je na internet stranici "Rosgidrometa".

Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da razmatra mogućnost da ukine vanredno stanje u moskovskom i regionu Mordovija, dok u oblastima Vladimir i Rjazan i dalje bukte požari, prenosi Reuters.

Velike vrućine s dnevnim temperaturama do 40 stepeni trajale su u centralnom dijelu Rusije skoro 60 dana, a samo u Moskvi je tokom ljeta oboreno 20 temperaturnih rekorda, između ostalog zabilježen je novi apsolutni maksimum od 38,2 stepena.

Stručnjaci takve atmosferske prilike objašnjavaju anticiklonom koji se zadržao nad centralnom Rusijom i nije propuštao hladan i vlažan vazduh s Atlantika, a gušio je i vertikalnu cirkulaciju vazduha pritiskajući ka tlu dim od požara, a u mnogim oblastima nije bilo vjetra koji bi rastjerao smog.

Dim i zagađenje od požara, kao i visoke temperature, doveli su do dvostrukog povećanja stope smrtnosti stanovništva u Moskvi, gdje je dnevno umiralo oko 700 osoba. Tokom ovog perioda u ruskoj prijestonici, koncentracija štetnih materija u vazduhu bila je od četiri do čak 10 puta veća od normalne.