Svijet
0

Medvedev računa na određene rezultate od susreta sa Obamom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev nada se određenim rezultatima od predstojeće posjete Moskvi američkog kolege Baraka Obame, javila je agencija RIA Novosti.

"Aktivno se pripremamo za vašu posjetu Moskvi. Očekujemo određene rezultate na tom samitu koji će otvoriti nove mogućnosti za razvoj naših odnosa, od koristi i Rusima i Amerikancima, za mir i napredak", navodi se u poruci Medvedeva Obami povodom američkog praznika 4. jula, Dana nezavisnosti.

Medvedev je izrazio nadu  da će zajedničkim naporima u duhu uzajamnog poštovanja i povjerenja rusko-američko partnerstvo postići traženu dinamiku odnosno popeti se na viši nivo koji će služiti interesima obje države i globalne zajednice.

"Odnosi Rusije i SAD danas imaju posebnu važnost u smislu rješavanja bitnih problema savremenog svijeta. U te probleme spadaju održavanje strateške stabilnosti, neširenje nuklearnog oružja, borba protiv međunarodnog terorizma i rješavanje regionalnih sukoba", rekao je Medvedev.

Pomoćnik u Kremlju Sergej Prihodko potvrdio je juče da će ruski i američki predsjednik potpisati ključni sporazum o kontroli naoružanja tokom posjete Baraka Obame.

"Riječ je o okvirnom dokumentu koji postavlja smjernice za dalji rad na nacrtu sporazuma koji treba da zamijeni sporazum START 1", rekao je Prihodko novinarima.

On je dodao da se Moskva nada  da će novi sporazum  koji reguliše broj nuklearnog naoružanja dugog dometa biti potpisan početkom naredne godine.
Aktuelni Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je prije raspada SSSR-a 1991. godine, a ističe u decembru ove godine.

Prihodko je najavio da će Medvedev i Obama potpisati sporazume o proširenju  vojne saradnje i o tranzitu američkih vojnika i  opreme preko Rusije u Avganistan. 

Obama će boraviti u Moskvi od 6. do 8. jula.