Prvi stranački premijer
0

Medvedev postao član stranke Jedinstvena Rusija

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Ruski premijer Dmitrij Medvedev postao je u utorak član vladajuće partije Jedinstvena Rusija (JR), čija mu je partijska knjižica svečano uručena u Moskvi i ujedno prvi stranački premijer Rusije.

Prema Povelji JR-a svaki novi član treba da čeka najmanje šest mjeseci od trenutka podnošenja zahtjeva za prijem u stranku, ali Medvedev nije čekao toliko jer, kako je objasnio sekretar Prezidijuma generalnog vijeća stranke Sergej Neverov, Medvedev je uvijek bio pristalica stranke.

On je bio nosilac izborne liste JR-a na prethodnim parlamentarnim izborima u decembru 2011. godine, a krajem aprila je na prijedlog novoizabranog predsjednika Vladimira Putina pristao da stane na čelo JR-a, prenio je Tanjug.

Putin, koji je obavljao premijersku funkciju od 2008. godine do prije dvije sedmice, bio je na čelu partije JR, ali formalno nikada nije bio njen član.

Izbor predsjednika JR-a bit će ključna tačka dnevnog reda na kongresu stranke koji će biti održan u subotu 26. maja, a Medvedev je ranije najavio da će ukoliko bude izabran, kao što se očekuje, provesti određene reforme u vladajućoj stranci.