Humanitarne organizacije
0

Međunarodna zajednica je izdala stanovnike Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodna zajednica izdala je ljude u Gazi, ne uspijevajući da okonča izraelsku blokadu i omogući da se ta teritorija ponovo obnovi i izgradi. Ove optužbe su iznijete u najnovijem izvještaju 16 međunarodnih humanitarnih organizacija.

U izvještaju se navodi da je Izarel kršeći međunarodno humanitarno pravo proveo "kolektivno kažnjavanje" s blokadom Gaze kažnjavajući sve za akt nekolicine.

Takođe se navodi da je Izrael omogućio da samo 41 kamion s građevinskim materijalom uđe na teritoriju Gaze od okončanja tronedjeljne ofanzive u januaru.

Izarelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je za ova ograničenja odgovoran Hamas.

Humanitarne organizacije iznijele su te optužbe u izvještaju objavljenom neposredno uoči prve godišnjice izraelske ofanzive u pojasu Gaze, prenose u utorak agencije.

Prema riječima direktora Oxfama, Jeremy Hobbsa, "svjetske sile su iznevjerile i izdale obične stanovnike Gaze".

Humanitarne organizacije su pozvale da se izvrši veći pritisak na Izrael da okonča kako ga nazivaju ilegalno kolektivno kažnjavanje stanovnika Gaze.

Situacija je postala mnogo gora nakon razaranja izazvanih izraelskom ofanzivom u Gazi početkom ove godine.

Izvještaj ukazuje na nestašice, posebno građevinskog materijala.

Portparol izraelskog premijera izjavio je za BBC da je Izrael i dalje spreman da pruža humanitarnu pomoć u hrani, lijekovima i struji.

Dodao je, međutim, da će sankcije ostati na snazi sve dok se Hamas obavezuje na uništavanje Izraela i ubistva Izraelaca.