Svijet
0

McCain: Bush bi trebao predvidjeti bojkotiranje otvaranja OI

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima John McCain ocijenio je u četvrtak da bi predsjednik George W.Bush trebao predvidjeti da ne prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu "ako se kineska politika ne promijeni".

"Vjerujem da bi predsjednik Bush trebao da preispita svoje prisustvo na ceremoniji otvaranja Igara i zavisno od kineskih akcija odluči da li mu odgovara da prisustvuje otvaranju Igara", rekao je McCain.

"Reći da nas represija ljudskih prava u Kini ne tiče,ne čini uslugu kineskoj vladi ni, sigurno, kineskom narodu, SAD-u i ostalim demokratskim zemljama", dodao je McCain.

Jedna od potencijalnih protivnica McCaina na predsjedničkim izborima, demokrata Hillary Clinton već se izjasnila da predsjednik Bush treba da bojkotira ceremoniju otvaranja Igara.

Njegov rival na izborima, demokrata Barack Obama postavio je uvjete za prisustvo na otvaranju Igara. "Ako Kinezi ne poduzmu mjere da zaustave genocid u Darfuru i ne budu poštivali dostojanstvo, sigurnost i ljudska prava tibetanskog naroda, onda bi predsjednik Bush trebao bojkotirati otvaranje ceremonije", rekao je Obama u srijedu.