Protiv politike predsjednice
1

Masovne antivladine demonstracije širom Argentine

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine hiljada Argentinaca izašlo je na ulice najvećih gradova u zemlji, protiveći se politici predsjednice Cristine Fernandez i načinu na koji ona vodi zemlju.

Fernandezova je lako osvojila novi mandat na čelu države prije godinu dana, ali je njen rejting od tada opao. Vlada je zabranila kupovinu dolara i ograničila uvoz ove godine, što je dovelo do dodatnog pada već posustale ekonomije.

I visoka stopa kriminala, inflacija od 25 posto na godišnjem nivou i inicijativa za promjenu Ustava kako bi Fernandezova mogla da se kandiduje za treći mandat faktori koji su uticali na rast nezadovoljstva, naročito među argentinskom srednjom klasom.

"Izašli smo na ulice zato što nam je dosta kriminala i zato što su nam džepovi prazni. Inflacija nas uništava i naše penzije nisu dovoljne", rekao je na protestu Daniel Gonzales (70), penzionisani nastavnik.

Najnoviji protesti sa lupanjem u šerpe podsjetili su na skupove nezadovoljnih štediša, domaćica i studenata tokom ekonomske i političke krize u Argentini 2001. i 2002. godine, prenio je Reuters.

Demonstranti su na ulicama Buenos Airesa preko transparenata tražili slobodu i suzbijanje kriminala i korupcije. Portparol gradskog odjeljenja za pravdu i bezbjednost procijenio je da se u glavnom gradu okupilo 700.000 ljudi.

Sličan, ali nešto manji protest održan je prije samo dva mjeseca.

Lokalna televizija prikazala je snimke sa skupova u ostalim gradovima, uključujući Rosario, Cordobu i Saltu. Demonstracije su organizovane preko društvenih mreža, a u njihovoj pripremi nisu učestvovale političke stranke.

Neki Argentinci izašli su na ulice u inostranstvu, pa su skupovi održani ispred argentinskih konzulata u Italiji, Španiji i SAD.

"Protestujemo protiv vlasti Cristine Fernandez da bi nas saslušala. Ona nije nepogrešiva kao što misli. Sa takvom arogancijom neće nigdje stići i već smo izolovani u svijetu zbog njene politike", rekao je na skupu u Buenos Airesu Pedro Domingez, 56-godišnji ljekar.

Argentinska vlada naljutila je trgovinske partnere ograničavanjem uvoza, a sa Španijom je nastao spor zbog preuzimanja kontrole nad komapnijom IPF od španskog "Repsola" ranije ove godine. Zemlja i dalje ima velike dugove iz vremena finansijskog kraha prije deset godina.