Svijet
6

Malala Yousafzai napustila bolnicu u Birminghamu

FENA
Malala u bolnici u Velikoj Britaniji (Foto: Arhiv/AFP)
Malala u bolnici u Velikoj Britaniji (Foto: Arhiv/AFP)
Malala Yousafzai, mlada Pakistanka koju su ranili talibani, napustila je bolnicu Queen Elizabeth u Birminghamu, gdje je bila na liječenju od polovine oktobra, saopćeno je u petak iz bolnice.

Petnaestogodišnja Malala je izašla iz bolnice Queen Elizabeth u četvrtak, kako bi nastavila rehabilitaciju u privremenom domu svoje porodice u West Midlandu, regiji u kojoj se nalazi Birginham, precizirala je bolnica u saopćenju.

Njeno zdravstveno stanje je dovoljno dobro da bi mogla nastaviti s ambulantnim liječenjem u sedmicama koje dolaze.

Tinejdžerka će biti opet hospitalizirana "krajem januara ili početkom februara", kada će joj biti urađena operacija rekonstrukcije lobanje, a u međuvremenu će redovno dolaziti u bolnicu na konsultacije.

Malala je pogođena metkom u glavu u napadu talibana na njen školski autobus 9. oktobra u dolini Swat (sjeverzapadni dio Pakistana). Talibani su je željeli kazniti zbog njenog angažmana za prava školovanja mladih djevojaka.

Malala je čudom preživjela napad i prevezena je u Veliku Britaniju na liječenje u bolnicu Queen Elizabeth, ustanovu specijaliziranu za liječenje vojnika teško povrijeđenih u Afganistanu.

Za vrijeme liječenja djevojčica je primila hiljade poruka podrške iz cijelog svijeta.

Prema pisanju britanske štampe, otac maloljetnice Ziauddin Yousafzai dobio je posao u pakistanskom konzulatu u Birminghamu.