Zaslužena penzija
204

U Birminghamu penzionisana Azra Bašić, učiteljica koja je 30 godina podučavala djecu porijeklom iz BiH

S. Š.
Udruženje "Bosnia & Herzegovina UK Network" održalo je svečanost povodom odlaska u penziju Azre Bašić, nastavnice koja je 30 godina prenosila svoje znanje djeci koja su porijeklom iz BiH.

Odlazak u penziju uvijek je poseban događaj u životu jednog čovjeka. Tu se završava jedno poglavlje ispunjeno godinama rada, sticanjem i radnog i životnog iskustva, a započinje novo.

A kada u penziju ispraćamo nekoga ko je posvetio 30 godina svog života radeći u nekoliko BIH dopunskih škola u VB, onda je to stvarno veliki događaj. Ako se u to uključi još dodatni radni staž u BiH, onda je osjećaj sreće neizmjerljiv.

Tako je 16.decembra 2023. godine održano okupljanje u Bosanskoj kući u Birminghamu povodom ispraćaja u zasluženu penziju Azre Bašić, koja je nekoliko decenija prenosila svoje znanje djeci čije su familije porijeklom iz Bosne I Hercegovine. Zbog ratnih okolnosti svoje utočište su našli u Velikoj Britaniji, ali svoju domovinu nikada nisu.

S Azrom je u društvu bio i njen suprug Bahrija. Također, prosvjetni radnik koji je isto tako mnoge godine svog života posvetio djeci u školskim klupama I njihovom obrazovanju.


Učiteljica Azra i njen muž Bahrija nisu dopustili da ih ratne rane spriječe u njihovom učiteljskom radu i zajedno s drugim učiteljima koji su devedesetih prošloga vijeka bili dostupni, počeli da rade u različitim školama u nekoliko gradova.

Život je činio svoje, pa se dešavalo da su se neki prosvjetni radnici morali povlačiti iz dopunskog obrazovanja, i zbog zdravstvenih i drugih privatnih razloga. Nažalost, neki od njih više nisu među živima.

Učiteljica Azra je nekako uspjela da radi kontinuirano i tako opstane u dopunskim školama pune tri decenije. A opstati u dopunskim školama gdje se nastava najčešće odvija subotom ili nedjeljom, znači mnogo samoodricanja, discipline, požrtvovanosti, optimizma, a iznad svega ljubavi koja i nemoguće čini mogućim.

Godinama je Azra opismenjavala generacije i generacije na maternjem jeziku, čuvala bosanski jezik od zaborava, učila ih našoj tradiciji i kulturi. Ispraćala maturante u novi život. Gledala kako od djece stasaju ljudi i vrijedni članovi naše zajednice, uspješno se integrišu u englesko društvo, ali nikada ne zaboravljaju svoje korijene.

BiH UK Network, BH Asocijacija Birmingham i BiH dopunska škola u Birminghamu napravili su ovaj ispraćaj u penziju veličanstvenim. Utisci su prelijepi i baš se vodilo računa o svakom detalju.

Bilo je mnogo lijepih trenutaka i teško je izdvojiti šta je bilo najljepše, ali ipak ću pokušati.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka bio je ulazak bračnog para Bašić u prepunu salu ukrašenu bojama BiH zastave. Slijedio je dugi aplauz, a nakon toga pročitana su pisma državnih institucija BiH,koji su Azri poželjeli sretan odlazak u penziju.

Nakon toga slijedili su govori zahvalnosti za Azrin dogogodišnji rad u prosvjeti.

Za ovu prigodu urađena je i prezentacija o Azrinom životu i radu. Bila je to jedna vrsta nostalgičnog vremeplova, sačinjena i od starih i od novih forografija.

Cjelokupna atmosfera bila je puna emocija, začinjena nostalgijom, žalom za nekim minulim vremenima, ali i srećom u isto vrijeme. Očuvati dopunske škole i u VB i u svijetu nije nimalo jednostavan posao, a na Ostrvu smo to uspjeli već tri decenije. Iako je broj naših građana BiH porijekla mnogo manji u poređenju s drugim državama, uspjeli smo da se održimo zahvaljujući volonterskom radu naših organizacija i pojedinaca.

Đaci i nastavnici BiH dopunske škole u Birminghamu su za ovaj poseban dan pripremili mnogo pjesmica i ovoga puta su đaci svojoj učiteljici Azri dali "čistu peticu".

Nakon toga slijedilo je zajedničko izvođenje sevdalinke " S one strane Plive". Inače, Azra je veliki ljubitelj i izvođač sevdalinki, a saznali smo da je ovu pjesmu svaka njena generacija učenika učila da pjeva.

Na kraju svečanog programa, Azra je otpjevala svoju pjesmu " Moj život", koja je u jednu ruku njena biografska pjesma. Svojim predivnim glasom ispunila cijelu dvoranu i nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Program je završen dodjelom prigodnih poklona, cvijeća, slika, torti. Mnogobrojni prisutni željeli su i ovim znacima pažnje da se zahvale bračnom paru Bašić. Nakon toga slijedilo je druženje uz tradicionalnu bosansku hranu, koju su priredili vrijedni domaćini i domaćice.

"Ovom prilikom želimo još jednom čestitati našoj Azri na odlasku u penziju uz želju da joj budućnost bude ispunjena zdravljem, radošću i rahatlukom", zaključili su iz udruženja.