Svijet
0

Mađarska i Slovenija: Svečanosti povodom ulaska u Šengenski prostor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski lideri su u subotu na austrijsko-mađarskoj granici prisustvovali posljednjim svečanostima organiziranim povodom ulaska u Šengenski prostor devet novih država, a koji je zvanično obilježen u petak.

Portugalski premijer i predsjedavajući Evropskg vijeća Jose Socrates, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, kao i mađarski premijer Ferenc Gyurcsani i slovački premijer Robert Fico stigli su u Hegyeshalom na austrijsko-mađarskoj granici, dan poslije ukidanja granica za devet bivših komunističkih zemalja, javio je u subotu AFP.

Barroso i Socrates, kao i austrijski ministar unutarnjih poslova Guenther Platter prisustvovat će poslijepodne svečanosti u Škofiji, na granici Italije i Slovenije, u prisutvu slovenačkog premijera Janeza Janše i talijanskog ministra unutarnjih poslova Giuliana Amata.

Šengenski prostor slobodnog kretanja potpisan 1995. godine, proširen je u četvrtak u ponoć sa 15 na 24 evropske zemlje i tako je omogućio da oko 400 miliona ljudi slobodno putuje s istoka na zapad Evrope i u Norvešku i Portugal.

Slovenija, prva zemlja iz bivše Jugoslavije koja je ušla u Evropsku uniju, kontrolirat će od sada 760 kilometara granice Šengenske zone.