Svijet
0

Loše vrijeme usporilo napredak iračkih snaga u Mosulu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke snage su usporile svoj napredak u Mosulu zbog lošeg vremena, mjesec dana nakon pokretanja ofanzive za oslobođenje grada od terorističke grupe IDIL.

Irački general je izjavio da oblaci sprečavaju dronove i druge avione da pružaju podršku njegovim snagama te je dodao da su vojnici osigurali područja u koja su već ušli. Pripadnici IDIL-a pružaju žestok otpor korištenjem snajpera i djelovanjem bombaša samoubica. Ipak, napredak oslobodilačkih snaga je spor, ali konstantan.

Mosul je pod kontrolom IDIL-a od juna 2014. godine i posljednje je urbano uporište terorističke grupe u Iraku. U ofanzivi učestvuje blizu 50.000 vojnika, policajaca, kurdskih Pešmergi, članova sunitskih arapskih plemena i šiitske milicije.

Tokom prve dvije sedmice operacije napredak je bio brz s istoka i jugoistoka, a iračke snage su oslobodile predgrađa i sela uprkos žestokom otporu.

Prvog dana novembra su specijalne snage i vojska ušli u istočni dio Mosula na dvije tačke te i dalje drže položaje. Dvije sedmice kasnije, napredak ka centru grada je spor. IDIL ne pokazuje znakove slabljenja, a za borbu koristi snajperiste i bombaše samoubice. Iračkim snagama je borba otežana jer se radi o gusto naseljenom području gdje kretanje oklopnih vozila nije lagano.

Teroristi koriste civile kao živi štit, a snage koje doalze sa sjevera i juga još uvijek nisu ušle u grad. Bitka za Mosul će trajati sedmicama.

UN je upozorio da su civilni objekti, uključujući bolnice i škole, oštećeni, kao i da ima poteškoća u snabdijevanju vodom i električnom energijom.