Islandski referendum
0

London otvoren za nove pregovore, Den Haag zabrinutiji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlade u Den Haagu i u Londonu na različit su način reagirale na ishod subotnjeg referenduma na Islandu na kojem je 93,5 posto glasača odbacilo sporazum po kojem bi se Nizozemskoj i Velikoj Britaniji vratio novac izgubljen nakon propasti online banke Icesave, pišu u ponedjeljak evropski mediji.

London je kazao da je otvoren za nove pregovore o tom pitanju, dok je Den Haag jasno upozorio da bi ishod referenduma mogao naštetiti izgledima Islanda za priključivanjem EU-u.

Na referendum se ukupno odazvalo 62,7 posto registriranih glasača, a od njih 93,5 posto je glasovalo protiv, dok ih je samo 1,8 poduprlo sporazum.

Nakon što je islandska online banka Icesave propala 2008., britanska i nizozemska vlada nadoknadile su svojim štedišama 3,9 milijardi eura izgubljenih štednih uloga.

Krajem prosinca islandski parlament je usvojio zakon Icesave o povratu novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, ali nekoliko dana kasnije, pod valom nezadovoljstva građana, islandski je predsjednik odbio potpisati ga, odlučivši se za referendum 6. marta.

"Razgovori tri vlade o alternativnom rješenju pitanja Icesavea ipak su već počeli", rekao je islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphethinsson.

"Pregovarači se već tri sedmice sastaju u Londonu. Razgovori su bili konstruktivni i pozitivni, a islandska vlada smatra da se može postići rješenje koje bi za sve strane bilo zadovoljavajuće", dodao je.

Naime, vlada je nakon referenduma kazala da se nije radilo o izjašnjavanju za ili protiv povrata duga, već o uvjetima povrata.

Britanski ministar finansija Alistair Darling rekao je da je njegova vlada otvorena za pregovore.

"Ne radi se o tom treba li svota biti isplaćena. Nije upitno hoćemo li dobiti novac natrag a ono što sam pripravan učiniti jest razgovarati s Islandom o uvjetima isplate", rekao je on.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verheugen sugerirao je da rezultat potkopava izglede za približavanje Islanda Evropskoj uniji.

Prošli mjesec, Evropska komisija preporučila je otvaranje pregovora s Islandom, ali konačna odluka ostaje u rukama zemalja članica.

Europska komisija primila je u nedjelju na znanje informaciju o rezultatu islandskog referenduma na kojemu je velika većina glasača odbila finansijski ugovor, ali je istaknula da je ulazak zemlje u EU tema "posebnog procesa".