Independent
0

Licem u lice sa najtraženijim Pakistancem

Sarajevo-x.com
Hafiz Muhammad Saeed (Foto: Reuters)
Hafiz Muhammad Saeed (Foto: Reuters)
Robert Fisk prvi je novinar sa zapada koji je intervjuisao hafiza Muhammada Saeeda, čovjeka osumnjičenog za osmišljavanje masakra u Mumbaiju, a tu priču donosi list Independent u svom današnjem izdanju.

Pakistanski ministri i vojna lica lobirali su ove sedmice kod Obamine administracije u Washingtonu da im povećaju fondove za borbu protiv militanata Al-Qaide. Za to vrijeme Pakistanac kojeg traže Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene nacije i Evropska unija slobodno se šeta ulicama Lahorea.

Saeed je osumnjičen da je organizovao ubistva 166 Indijaca u Mumbaiju u novembru 2008. godine, ali je negirao svoju upletenost u cijeli slučaj. Tvrdi da nema nikakve veze sa grupom Lashkar-e-Taib ili Armijom pravednika, koji su optuženi za krvoproliće u Mumbaiju.

Hafiza u Lahoreu čuvaju dva pakistanska policajca.

Novinaru Independenta kazao je kako vjeruje u borbu za slobodu za koju se zalaže grupa Lashkar, dodajući kako američke i NATO snage moraju napustiti Afganistan.

Za optužbe na njegov račun krivi indijsku propagandu, te ističe kako osuđuje masakr u Mumbaiju. Tvrdi da vodi fondaciju koja je spasila stotine žrtava zemljotresa u Kašmiru.

Indija traži brzu akciju protiv ovog hafiza i njegovu ekstradiciju u njihovu zemlju sa 34 druge osobe sa liste traženih. Navodno to želi i SAD.

Militantna grupa Lashkar smatra se odgovornom za više krvoprolića - onom u Chittisinghpuri 2000. kad je ubijeno 35 sikha, u Delhiju iste godiine, te godinu poslije, 2005. na pijaci u Delhiju, kada je 31 osoba poginula, zatim u Uttar Pradeshu 2006. sa 37 izgubljena života i postavljanju bombe u voz u Mumbaiju 2006., uslijed čega je poginulo 211 osoba.

SAD trenutno opskrbljuje Pakistan sa 1,5 milijardi američkih dolara godišnje za borbu protiv terorizma, odnosno pakistanskih i afganistanskih talibana.

Istovremeno, Saeed ostaje netaknut. Insistira da nije povezan sa Lashkarom, tvrdi da pomaže mnogima širom Pakistana i dodaje uz smijeh: "Prozvali su me najvećim i najzlobnijim teroristom. Da li vam tako izgledam?"

Ističe kako je posjetio Afganistan, ali samo kao posmatrač, ne kao borac. Jednom je sreo i Osamu bin Ladena i to na hadžu u Meki osamdesetih godina. Molio se pored njega i razgovarali su, ali samo kratko, tvrdi dalje.

Mnogi Pakistanci vjeruju da je Saeed pod zaštitom organizacije Interservices Intelligence, te da je vojska ispred njegovog privremenog ureda u Lahoreu samo dio te zaštite.