Svijet
0

Libijskim pobunjenicima potrebna i pomoć Izraela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libiji je potrebna svaka pomoć međunarodne zajednice, uključujući i Izrael, izjavio je jedan od glasnogovornika opozicije režimu Moamaru Gadafiju izraelskom listu "Haaretz" sinoć u telefonskom razgovoru iz Londona.

Na pitanje kakvu pomoć Libija traži, osnivač libijske Demokratske partije Ahmad Šabani je odgovorio: "Tražimo od Izraela da iskoristi utjecaj u međunarodnoj zajednici da se okonča tiranski režim Gadafija i njegove porodice."

Šabani (43) je sin bivšeg ministra u kabinetu libijskog kralja koji je zbačen 1969. godine. Poslije vojnog udara predvođenog Gadafijem Šabanijeva porodica je pobjegla i živjela u Londonu.

Šabani, koji je obrazovan u Velikoj Britaniji, kasnije se vratio u Libiju i započeo saradnju s opozicijom. U martu je počeo da govori protiv režima, ali se vratio u London, tvrdeći da mu je život u opasnosti. Nije jasno koliki je njegov utjecaj iako se u posljednjih nekoliko mjeseci pojavljivao u zapadnim medijima kao glasnogovornik opozicije.

Osvrćući se na Gadafijeve tvrdnje da operativci El-Kaide pomažu pobunjenike, Šabani je rekao da je tačno suprotno i da aktivisti te terorističke mreže rade za Gadafija i da među njima ima Libijaca.

On smatra da je za tranziciju u Libiji potrebna organizacija koja će pod zaštitom Ujedinjenih nacija nadzirati demokratske izbore. Također je rekao da se nada da će se osnovati komitet za pomirenje poput onog u Južnoj Africi kako bi se spriječila osveta i građanski rat.