Svijet
42

Krvavo Valentinovo: Mladić i djevojka planirali počiniti masakr na Dan zaljubljenih

Klix.ba
Foto: The Canadian Press
Foto: The Canadian Press
U Novoj Škotskoj na istoku Kanade policija je spriječila masakr koji su planirali počiniti mladić i djevojka u jednom shopping centru na Dan zaljubljenih.

"Primili smo prijetnje da dvije osobe planiraju masakr na javnom mjestu, nakon čega su planirali počiniti samoubistvo. Budući da su to namjeravali napraviti na javnom mjestu, postojala je velika mogućnost da strada mnogo ljudi", kazao je Brian Brennan, zamjenik načelnika policije u Novoj Škotskoj.

Dodao je kako se smatra da im je glavna meta bio shopping centar.

Policija je tokom istrage locirala 19- godišnjeg muškarca kojeg su potom pronašli mrtvog u njegovom domu. Muškarac koji je na današnji namjeravao na javnom mjestu zajedno sa 23-godišnjom ženom otvoriti vatru na prolaznike, navodno se upucao nakon što je policija okružila dom njegovih roditelja.

Nakon toga, policija je uhapsila 23-godišnju djevojku iz Amerike koja je bila na putu prema aerodromu u Halifaxu u društvu dvadesetogodišnjaka. U petak ujutro je u Cole Harbouru uhapšen i jedan 17-godišnjak u vezi ovog slučaja i planiranja masakra.

Brennan ističe kako ovu nakanu ne bi nazvao terorizmom, budući da meta nisu bile osobe na osnovu njihovog religijskog ili kulturnog opredjeljenja.