Postignut dogovor
38

Kriza zahvatila i radnike na Eiffelovom tornju, zbog štrajka bile zaustavljene posjete građevini

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Eiffelov toranj u Parizu ponovo će biti otvoren za posjetioce nakon što je bio šest dana zatvoren uslijed štrajka radnika zaposlenih u tornju.

Iz Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) rečeno je da je u subotu postignut dogovor sa sindikatima te će tako već danas biti moguće nastaviti sa uobičajenim radom tornja.

SETE se izvinio vlasnicima karata i rekao da će im biti nadoknađeni troškovi za rezervacije na koje je uticao štrajk, što je rezultiralo gubitkom oko 100.000 ulaznica.

Sindikat Konfederation Générale du Travail (CGT) rekao je da je osoblje odlučilo da štrajkuje zbog SETE-ovog poslovnog modela, za koji se tvrdi da je zasnovan na preuveličanoj procjeni budućeg broja posjetitelja i potcjenjivanju troškova održavanja i renoviranja.

Štrajkači su također izrazili zabrinutost zbog stanja spomenika, za koji je Le Monde izvijestio da nije prefarban 14 godina, umjesto uobičajenih sedam, s tim da su ostali radovi na popravci kasnili.

SETE je u subotu saopćio da je postigao dogovor sa sindikatima "prema kojem će strane redovno pratiti poslovni model kompanije, ulaganja u radove i prihode kroz tijelo koje će se sastajati svakih šest mjeseci".

Sa ciljem da izbalansira svoje knjige do 2025. godine, dodaje se da su se obje strane također složile da vide ulaganje od oko 380 miliona eura do 2031. godine u radove i održavanje znamenitosti, piše BBC.