Poljska
0

Komemoracija za žrtve avionske nesreće

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sirene i crkvena zvona oglasili su se diljem Poljske u subotu prijepodne u sklopu obilježavanja avionske nesreće u Rusiji u kojoj su prije sedam dana poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga, te deseci poljskih visokih političkih i vojnih dužnosnika, prenose agencije.

Komemoracija je počela u 8.56 sati, u vrijeme kad se prošle subote nedaleko do Smolenska na zapadu Rusije srušio avion u kojem je poljski politički i vojni vrh putovao na obilježavanje godišnjice Staljinova pokolja poljskih časnika u Katynskoj šumi tokom Drugog svjetskog rata.

Tačno u podne na trgu Pilsudski u Varšavi, u blizini groba neznanog junaka, okupit će se na stotine hiljada Poljaka kako bi odali posljednju počast poginulima u nesreći predsjedničkog aviona.

Poljaci će se prisjetiti svakog od 97 poginulih: predsjednika, njegove supruge Marije, zapovjednika glavnog stožera vojske, članova oporbe, istaknutih boraca protiv komunizma, brojnih zastupnika i zamjenika ministara, crkvenih dužnosnika, te predsjednika poljskog olimpijskog odbora, guvernera središnje banke i brojnih drugih javnih ličnosti, ali i prevoditelja, mladih djelatnika službe sigurnosti i posade aviona.

Ceremonija bi trebala trajati oko četiri sata.

Trg Pilsudski uobičajeno je mjesto velikih okupljanja u Varšavi.

U 17 sati i 30 minuta lijesovi s tijelima predsjednika i njegove supruge bit će prebačeni iz Predsjedničke palače u katedralu, gdje će zatim započeti misa. Njihova tijela bit će zatim prebačena u Krakov gdje će u nedjelju biti pokopani.

Dolazak velikog broja visokih stranih dužnosnika na sprovod poljskog predsjednika i njegove supruge upitan je zbog toga što je avionski promet u većini evropskih zemalja, zbog erupcije vulkana na Islandu, i dalje zatvoren.