Generalni sekretar UN-a u Turskoj
1

Ki-moon: Hitno zaustaviti krvoproliće u Siriji

Anadolija
Ban Ki-moon (Foto: Anadolija)
Ban Ki-moon (Foto: Anadolija)
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, pozvao je danas Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme konkretne korake u cilju rješenja sirijske drame.

Ban je obišao sirijske izbjeglice smještene u izbjegličkom naselju u Islahiyi, pored turskog grada Gaziantepa.

Generalni sekretar UN-a je razgovarao sa Sirijcima, koji su nakon što su pobjegli od sukoba u svojoj zemlji, utočište pronašli u susjednoj Turskoj. Stanovnici privremenog naselja u Islahiyi, informisali su generalnog sekretara UN-a o stanju u kampu, te zahvalili domaćinu Turskoj na gostoprimstvu.

"Krvoproliće u Siriji hitno mora biti zaustavljeno. U toku sukoba ubijeno je mnogo ljudi, ulice su natopljene krvlju. Pozivam sve sukobljene strane posebno aktuelnu sirijsku upravu da zaustavi krvoproliće. U ime humanosti zaustavite nasilje“, kazao je Ban na konferenciji za novinare nakon obilaska izbjegličkog kampa.

On se zahvalio svim organizacijama, a posebno UN-u, Crvenom krstu kao i Crvenom polumjesecu na podršci pri zbrinjavanju sirijskih izbjeglica.

Ban je podsjetio i na njegovu posjetu kampu Ez-Zateri u Jordanu, dodavši da je u izbjeglički kamp Islahiye došao kako bi ispitao stanje u ovom kampu.

"Veoma sam iznenađen nakon priča koje su sa mnom podijelile sirijske izbjeglice. Upoznao sam dva dječaka kojima je jedina želja da idu u školu, da se vrate u svoju zemlju i da tamo žive u miru i sreći. Dječaci od pet i šest godina su mi rekli da im je želja da u školu idu u svojoj zemlji. Rekao sam im da nikada ne gube nadu“, kazao je Ban.

"Upućujem poziv međunarodnim zajednicama kao i Vijeću sigurnosti (UN), da se založe za što brži kraj drame u Siriji", poručio je Ban.

On je podsjetio da specijalni predstavnik UN-a i Arapske lige u Siriji El-Ahdar el-Ibrahimi pokušava pronaći političko rješenje za krizu u Siriji, ukazavši prethodno na prmjetaan rast broja izbjeglica u Turskoj.

"Vidimo da je broj izbjeglica od jula u velikom porastu i dalje raste. Pozivam sve zemlje članice UN-a, kao i sve zemlje regiona da pomognu u ovom slučaju. Ne zatvarajte oči pred ljudskim bolom. Moramo pomoći ljudima. Svi koje sam ovdje upoznao su majke, očevi, braća, sestre i oni su ustvari naša porodica. Molim vas da budemo uz našu porodicu“, kazao je Ban.