Nezadovoljan optužnicom
0

Karadžić traži suđenje po američkom pravu

FENA
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da naloži tužilaštvu da dodatno precizira optužnicu u pogledu optužbi za zajednički zločinački poduhvat, jer smatra da se postojećim navodima nepotrebno komplicira već dovoljno složeni proces protiv njega, objavio je danas tribunal.

Karadžić je naveo da je optužnica protiv njega puna nedostataka i u zahtjevu traži od sudskog vijeća da naloži tužilaštvu da eliminira sve optužbe izuzev "glavnog" zajedničkog zločinačkog poduhvata.

On je dodao da je taktika tužilaštva koje mu na teret stavlja čak četiri zajednička zločinačka poduhvata nepoznata u dosadašnjem radu tribunala i da je uperena na kompliciranje već dovoljno složenog procesa.

Optužnica sadrži jedan "glavni" udruženi zločinački poduhvat i tri prateća, koje je tužilaštvo povezalo sa zajedničkim ciljem uperenim na protjerivanje Bošnjaka i Hrvata s teritorije BiH 1990-ih.

Kako prenosi Tanjug, Karadžić je u dopisu ukazao i na shvatanje američkog Vrhovnog suda koji ne prihvata umnožavanje zajedničkog zločinačkog poduhvata, navodeći da je praksa američkog prava primjenljiva i na njegov slučaj, kao i da bi sudsko vijeće trebalo da naloži tužilaštvu da precizira optužbe i svede ih na jedan, odnosno "glavni" zločinački poduhvat.