Svijet
0

Kapetan za brodolom Costa Concordije optužio kormilara

SRNA
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Francesco Schettino, kapetan broda Costa Concordia, koji se prije 20 mjeseci nasukao na podvodne stijene, izjavio je danas u nastavku suđenja da kormilar nije slijedio njegova naređenja i da je on kriv za loše izveden manevar.

U brodolomu koji se dogodio 13. januara 2012. godine poginula su 32 od ukupno 4.200 putnika, a kapetan Schettino je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije nego što su svi putnici evakuisani.

Kapetan Schettino odbacuje krivicu od početka suđenja, koje je počelo sredinom jula, podsjeća agencija AFP.

Schettino je danas na sudu rekao da je, kada se brod približio ostrvu Giglio, naredio kormilaru, Indonežaninu Jacobu Rusliju Binu, da ispravi brod ulijevo, ali je ovaj previše sporo reagovao i nije izveo manevar do kraja.

"Prema mom iskustvu, ne bi došlo do udara da je kormilar odmah i adekvatno izveo manevar", rekao je Schettino i dodao da je naredio brzi manevar u nastojanju da brod što prije udalji od obale.

Istražioci su naveli da je moguće da su jezički problemi u sporazumijevanju kapetana Italijana i kormilara Indonežanina odigrali ulogu u neuspjelom manevru.

Međutim admiral Giuseppe Cavo Dragone, vođa tima koji je analizirao crnu kutiju broda, rekao je da kormilar nije kriv, te da bi u svakom slučaju brod udario u stenu.

Kormilar Jacob Rusli Bin jedan je od petoro zaposlenih u kompaniji Costa Crociere, koji su se nagodili kako bi dobili blaže kazne u odvojenom procesu.

On je osuđen na godinu dana i osam mjeseci zatvora zbog ubistva iz nehata i izazivanja brodoloma.

Francesco Pepe, jedan od Schettinovih advokata, zatražio je od sudije pretragu olupine koja je prošle nedjelje izvučena kod obale Toskane u Tirenskom moru, nadomak ostrva Giglio.