Svijet
7

Tužilaštvo: Kapetan Costa Concordije nije ni smočio svoje cipele

Klix.ba
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Costa Concordia (Foto: Arhiv/AFP)
Tužioci su zatražili 26 godina zatvora za kapetana Costa Concordije zbog brodoloma u kojem je poginulo 32 ljudi.

Tužiteljica Maria Navarro zatražila je od suda da ponovo pritvori kapetana Francesca Schettina te oduzme njegov pasoš i dozvolu za upravljanje brodom zbog činjenica da predstavlja prijetnju. Ona je dodala da je na suđenju dokazano kako je kapetan "mislio na sebe i samo na sebe" prilikom brodoloma.

Schettino je optužen za ubistvo 32 osobe zbog izazivanja nesreće i napuštanja broda prije nego što je ijedan putnik ili član posade stigao da se spasi. Preživjeli su opisali haos na brodu, kasnu evakuaciju i nemogućnost spuštanja spasilačkih čamaca.

S druge strane, Schettino tvrdi da je spasio živote tako što je usmjerio brod prema obali nakon što je udario u stijene koje nisu bile zabilježene na njegovoj mapi. On je optužio svoju posadu za nemar i nerazumijevanje njegovih naredbi, a mašine na brodu je proglasio dodatnim uzrokom nesreće.

Pri iznošenju završne riječi Navarro je ponovo naglasila kako smatra da Schettino laže od samoga početka procesa, kako se nije izvinio porodicama žrtava i da za vrijeme cijele tragedije "nije niti smočio svoje cipele".