Svijet
17

Kapetan kruzera Costa Concordia proglašen krivim i osuđen na 16 godina zatvora

Klix.ba
Francesco Schettino (Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Talijanski kapetan Francesco Schettino proglašen je krivim danas za uzrokovanje fatalne nesreće kruzera Costa Concordije, zbog čega je osuđen na 16 godina zatvora.

Presuda je donesena nakon devetnaestomjesečnog suđenja u kojem se sudilo pedesetčetverogodišnjem Schettinu zbog uzrokovanja brodoloma 13. januara 2012. godine u blizini talijanskog otoka Giglio.

Schettino je proglašen krivim po nekoliko tačaka među kojima su ubistvo i napuštanje broda prije nego su evakuisani svih 4.200 putnika.

Istražitelji su ošto kritikovali Schettinovo ponašanje i optužili su ga da je brod previše primakao obali, zbog čega je udario u stijene, što je uzrokovalo rupu na boku broda. U nesreći je poginulo 32 ljudi.

Advokati preživjelih putnika i porodice žrtava su dodali civilne tužbe i zatražili od suda da prisili kompaniju Costa Crociere SpA da im isplati oštetu.

Tužitelji su rekli da je Schettino "nesmotreni idiot" i zatražili od sudije da ga osudi na 26 godina i tri mjeseca zatvora.

Četiri člana posade Costa Concordije i krizni koordinator su priznali krivicu, a niko od njih nije kažnjen zatvorskom kaznom.