Svijet
81

Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ponovo će se suditi u Hagu za ratne zločine

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Haški tribunal danas nije potvrdio prvostepenu presudu za bivšeg šefa srbijanske Državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću te je naređeno novo suđenje.

Prvostepena presuda 2013. godine glasila je da se Stanišić i Simatović oslobađaju svake krivice i odgovornosti. U međuvremenu, Tužilaštvo Haškog tribunala žalilo se na oslobađajuću presudu.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je objavilo kako će suđenje bivšim čelnicima srbijanske Državne bezbjednosti biti ponovljeno.

Stanišić i Simatović bivši su dužnosnici srbijanske Službe državne bezbjednosti, a u Hagu im se sudilo za slanje velikog broja paravojnih jedinica u BiH tokom rata, među kojima su "arkanovi tigrovi", "crvene beretke" ili "škorpioni".

Optužnica tereti Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem prisilnog i trajnog protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba sa određenih područja Hrvatske i BiH putem počinjenja ubistava, deportacija, prisilnog premještanja i progona.