Ulični nemiri
30

Eritrejska dijaspora se ponovo sukobila, ovaj put u Nizozemskoj: Bacali kamenje i zapalili automobile

B. R.
Neredi u Hagu (Foto: EPA-EFE)
Neredi u Hagu (Foto: EPA-EFE)
U nizozemskom gradu Hagu sinoć su se desili neredi koje su izazvale dvije rivalske grupe Eritrejaca. Policija je reagovala suzavcem, dok su izgrednici zapalili policijske automobile i autobus. Na snimcima se vidi da su neki od izgrednika bacali i kamenje.

Glasnogovornik gradskih vlasti Robin Middel je izjavio da su se sukobili pristalice i protivnici vlasti u Eritreji. Glasnogovornica policije Kristianne van Blanken je izjavila da ne može kazati da li je neko povrijeđen te da li su izgrednici uhapšeni. Ovo nije prvi put da se Eritrejci sukobljavaju izvan svoje domovine.

Naime, desetine ljudi, među kojima je najmanje 26 policajaca, povrijeđeni su tokom nereda na eritrejskom festivalu u Stuttgartu, a koji su se desili u septembru prošle godine. Također u septembru u Tel Avivu sukobili su se pristalice i protivnici eritrejske vlade, što je dovelo do uličnih nemira. Nekoliko mjeseci ranije desili su se sukobi na eritrejskom festivalu u njemačkom gradu Giessenu.

Kako je objavio Sky News, nekoliko desetina hiljada ljudi je izbjeglo iz Eritreje u Evropu, a mnogi od njih tvrde da ih je maltretirala vlada predsjednika Isaiasa Afwerkija. Sukobi su odraz dubokih podjela u eritrejskoj dijaspori.