Međunarodni sud pravde
17

SAD protiv ideje da sud u Hagu proglasi izraelsku okupaciju Palestine nezakonitom

L. S.
Treći dan saslušanja ICJ-a o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija (Foto: EPA-EFE)
Treći dan saslušanja ICJ-a o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija (Foto: EPA-EFE)
Dok traje treći dan saslušanja na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu o predmetu protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija, SAD smatraju da sud ne bi trebalo da donese odluku da se Izrael odmah povuče sa okupiranih teritorija.

Treba imati u vidu da je slučaj odvojen od drugog slučaja ICJ-a o tome da li Izrael čini genocid u Gazi.

U ovosedmičnom slučaju bit će saslušani argumenti iz najmanje 52 države, što je najveći broj koji je učestvovao u predmetu ICJ -a o kontroverznoj izraelskoj politici na Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jerusalemu.

Richard Visek, iz američkog State Departmenta, ponudio je drugačije gledište na saslušanju kada je rekao da ICJ ne bi trebalo da utvrdi da je Izrael zakonski obavezan da se odmah povuče sa okupiranih teritorija.

"Poziv na povlačenje trebao bi uzeti u obzir izraelske vrlo stvarne sigurnosne potrebe", rekao je on.

Dakle, SAD su pozvale sud da "ne utvrdi da je Izrael zakonski obavezan da se odmah i bezuslovno povuče sa okupirane teritorije", već da umjesto toga "očuva i promovira uspostavljeni okvir" za postizanje rješenja o dvije države.

"Hamasovi napadi, uzimanje talaca i drugi zločini, stalna neprijateljstva i patnja Palestinaca u Gazi i nasilje na Zapadnoj obali jačaju odlučnost Sjedinjenih Država da hitno postignu konačni mir koji uključuje potpuno ostvarenje palestinskog samoopredjeljenja. Trenutna kriza ilustruje vitalnu potrebu za postizanjem ovog mir", istaknuo je Visek.