Argentinski predsjednik
13

Javier Milei kaže da je Zapad u opasnosti: Oni koji ga trebaju braniti vode socijalizmu i siromaštvu

L. S.
Argentiski predsjednik Javier Milei, desničarski ekonomist poznat kao "El Loco" ili "Luđak" (Foto: EPA-EFE)
Argentiski predsjednik Javier Milei, desničarski ekonomist poznat kao "El Loco" ili "Luđak" (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Argentine Javier Milei optužio je zapadne lidere da su napustili "vrijednosti Zapada" u svom obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, gdje je njegov istup na svjetskoj sceni naišao na topao aplauz.

Mileijevo pojavljivanje u Davosu, njegovo prvo putovanje u inostranstvo kao predsjednika, bila je njegova prva prilika da svoju ultraliberalnu viziju predstavi globalnoj eliti nakon šokantne pobjede na izborima.

"Ovdje sam da vam kažem da je zapadni svijet u opasnosti... jer su oni koji bi trebali braniti vrijednosti Zapada uključeni u viziju svijeta koja neumoljivo vodi ka socijalizmu, a samim tim i siromaštvu", rekao je Milei publici u Davosu.

Rekao je da su "međunarodne organizacije" bile pod utjecajem "kolektivizma", "radikalnog feminizma" i "okrutne ekološke agende".

Milei, samoprozvani anarhokapitalist i bivši televizijski stručnjak, izabran je za predsjednika države u novembru usred najgore krize južnoameričke ekonomije u posljednje dvije decenije.

Uoči govora, Daniel Pinto, predsjednik JPMorgana i glavni operativni direktor, rekao je da nova vlada Argentine "možda stvara novi početak za zemlju, dovodeći kraj 80 godina ekonomskog pogoršanja".

Međutim, upozorio je na "tešku godinu" jer Mileijevi planovi "zahtevaju da stanovništvo bude spremno da prođe kroz bol (štednje)".

"Slučaj Argentine je empirijska demonstracija da bez obzira na to koliko ste bogati, ili koliko imate u pogledu prirodnih resursa... Ako se usvoje mjere koje ometaju slobodno funkcionisanje tržišta jedina moguća sudbina je siromaštvo", tvrdi Milei.