Svijet
0

Japanski mafijaš ubio gradonačelnika Nagasakija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef organiziranog kriminala ubio je gradonačelnika japanskog grada Nagasakija očigledno razbješnjen što je grad odbio da mu isplati odštetu nakon što mu je automobil bio oštećen na javnoj građevinskoj lokaciji, javile su u srijedu novinske agencije.

Pucnjave su rijetke u zemlji u kojoj je nošenje pištolja strogo zabranjeno, a poznato je da su samo četvorica političara ubijena od Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnik Iccho Ito (61) ustrijeljen je dva puta u leđa s bliske distance na željezničkoj stanici u utorak navečer, saopćio je policijski zvaničnik Nagasakija Rumi Tsujimoto, prenosi AP.

Jedan metak pogodio je gradonačelnika u srce, sudeći po portparolu Univerzitetske bolnice Nagasaki, Kenzu Kusanu. Novinska agencija Kyodo i nacionalna televizija NHK javili su da je on podlegao ranama u srijedu ujutro.

Policajci su oborili na zemlju Tetsuyu Shirooa, iz Yamaguchi-gumi, japanskog najvećeg sindikata organiziranog kriminala, i on je uihapšen zbog pokušaja ubistva, saopćila je policija.

On je kasnije priznao da je pucao u Itoa iz pištolja s namjerom da ga ubije, izjavio je nalčelnik policije Nagasakija Kazuziki Umebayashi na konferenciji za novinare.

Premijer Shinzo Abe pozvao je na "rigoroznu istragu".

To je drugi napad u posljednjih 20 godina na gradonačelnike Nagasakija, koji je uništen američkom atomskom bombom u 1945. i čiji su se lideri aktivno zalagali protiv militarizma.

U 1990., gradonačelnik Hitoshi Motoshima ustrijeljen je i teško je ranjen nakon što je izjavio da japanski car, omiljen među desničarima, snosi izvjesnu odgovornost za Drugi svjetski rat.

Motiv napada od utorka, ipak, izgledao je kudikamo trivijalniji.

Shiroo se navodno sukobio s gradskim zvaničnicima Nagasakija u 2003. kada je njegov automobil bio oštećen nakon što je naišao na rupu na javnoj građevinskoj lokaciji. On je bezuspješno pokušavao dobiti odštetu od grada nakon što mu osiguravajuće društvo nije htjelo da je isplati, sudeći po japanskoj televiziji NHK.