Ukrajina
0

Janukovič zvanično proglašen novim predsjednikom

FENA
Viktor Janukovič (Foto: Reuters)
Viktor Janukovič (Foto: Reuters)
Ukrajinska Centralna izborna komisija (CIK) zvanično je danas proglasila lidera Partije regiona Viktora Janukoviča pobjednikom na predsjedničkim izborima.

"Centralna izborna komisija proglašava Viktora Fedoroviča Janukoviča za izabranog predsjednika Ukrajine", saopćio je predsjednik CIK Volodimir Šapoval.

Prema konačnim zvaničnim rezultatima, Janukovič je u drugom krugu predsjedničkih izbora 7. februara dobio 3,48 odsto glasova više od rivalke, ukrajinske premijerke Julije Timošenko, prenose agencije.

CIK je konačne rezultate izbora objavila tri dana prije predviđenog roka.

Ovo predstavlja veliki udarac Timošenkovoj, koja pokušava da ospori rezultate izbora, navodi AP.

Nešto ranije, CIK je saopćila da neće razmatrati žalbu premijerke, koja tvrdi da ima dokaze o krađi glasova na prošlonedjeljnim izborima.

Timošenkova je juče izjavila da ima dokaze o prevarama na izborima i najavila da će uložiti sudu žalbu, ali je dodala da neće narod pozvati na masovne demonstracije.

"Želim jasno da kažem - Janukovič nije naš predsjednik. Šta god se desilo u budućnosti, on nikada neće postati legitimno izabran predsjednik Ukrajine", rekla je Timošenkova u televizijskom obraćanju naciji.