Zračni napad
39

Izraelska vojska tvrdi da je ubila zamjenika komandanta Hamasa u Pojasu Gaze

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Glasnogovornik izraelske vojske kazao je kako je u zračnom napadu ranije ovog mjeseca ubijen zamjenik vojnog komandanta Hamasa Marwan Issa. Hamas nije odmah reagovao na ove tvrdnje.

"Provjerili smo sve obavještajne podatke. Marwan Issa je eliminisan u napadu koji smo izveli prije otprilike dvije sedmice", rekao je izraelski kontraadmiral Daniel Hagari.

Sjedinjene Američke Države objavile su prošle sedmice da je Issa ubijen u izraelskom napadu, ali Izrael do sada nije potvrdio njegovu smrt.

Izraelska vojska je ranije rekla da su gađali Issu u zračnom napadu na podzemni kompleks u centralnoj Gazi od 9. do 10. marta.

Issa je bio zamjenik Mohammeda Deifa, dugogodišnjeg vođe Hamasovog vojnog krila Qasam Brigade. Hamasov najviši vođa u Gazi, i navodni organizator napada 7. oktobra koji je pokrenuo najnoviji napad Izraela na Gazu, je Yahya Sinwar.

Vjeruje se da su i Sinwar i Deif živi i da se kriju u Gazi, a Izrael se zakleo da će ih ubiti.

Izrael kaže da je ubio više od 13.000 boraca Hamasa od početka rata, ali nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoje tvrdnje.

Al Jazeerin Hamdah Salhut, izvještavajući iz okupiranog istočnog Jerusalema, rekao je da izraelski zvaničnici od početka svoje ofanzive govore da će "pronaći i ubiti svo vodstvo Hamasa i svakog borca Hamasa na terenu".

"Neće to biti samo u Gazi. To će biti u cijelom svijetu i zemljama poput Libana, Turske i Katara", rekao je Salhut.

Izraelska tvrdnja dolazi nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi, i usred sve većeg poziva Izraelu da zaustavi svoj gotovo šestomjesečni napad na opkoljenu enklavu, za koju palestinski zdravstveni zvaničnici kažu da je ubijeno više od 32.000 ljudi.

Više od 90 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze interno je raseljeno, dok su izraelska stroga ograničenja u isporuci hrane, vode i druge pomoći gurnula enklavu na rub gladi, prema UN-u.

Ako je izraelska tvrdnja tačna, Issa bi bio najviše rangirani vođa Hamasa koji je ubijen u Gazi od početka izraelskog napada u oktobru.

Izrael je ubio nekoliko visokih čelnika Hamasa tokom godina, samo da bi ih brzo zamijenio, s malim vidljivim utjecajem na operacije grupe.

Viši politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara rekao je da svaki put kada Izrael "proglasi pobjedu ubistvom jednog lidera Hamasa, desetine ljudi stupaju na njegovo mjesto".

"Ideja o proglašenju pobjede zato što su ubijeni jedan ili dva, ili nekoliko vođa Hamasa, pokazala se više kao fasada", rekao je Bishara.

"Ubijanje ovih vođa može se smatrati taktičkom ili strateškom pobjedom. Ali na kraju dana, Hamas se pokazao više nego sposobnim da proizvede sve više i više lidera", dodao je.