Mnogo povrijeđenih
71

Izraelska vojska napala vjernike u Jerusalemu i blokirala pristup džamiji Al Aksa

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Napetosti su danas eskalirale u okupiranom Jerusalemu jer su izraelske okupacijske snage pritisnule vjernike i napale ih suzavcem u blizini kompleksa džamije Al-Aksa, ostavljajući desetine njih pateći od udisanja suzavca.

Sukobi su se dogodili u četvrti Wadi al-Joz, u blizini svetog mjesta, dok su se vjernici okupili na molitvi petkom, ne mogavši ući u džamiju Al-Aksa 11. sedmicu zaredom zbog ograničenja nametnutih od strane izraelskih okupacijskih snaga.

Vojska je ispalila metalne metke obložene gumom i kanistere sa suzavcem i zalila gomilu kontaminiranom vodom kako bi ih rastjerali, uzrokujući mnoge slučajeve gušenja od udisanja suzavca, prema lokalnim izvorima.

Primjena sile proširila se i na novinare koji su pratili događaj, a izraelske okupacijske snage su ih napale i protjerale s mjesta događaja.

Zbog strogih vojnih mjera koje su uvele izraelske vlasti, samo 12.000 vjernika uspjelo je ući u džamiju Al-Aksa. To je uključivalo zatvaranje vrata džamija i zabranu ulaska za one koji žive izvan starog grada Jeruzalema, bez obzira na to jesu li dolazili s teritorija iz 1948. ili okolnih četvrti Jerusalema.

Vrijedno je napomenuti da pozivi jerusalemskih aktivista na okupljanje i molitvu u Al-Aksi i dalje traju usred izraelske kampanje kolonizacije i intenzivnih napora da se promijeni historijski i vjerski status svetog mjesta, piše Wafa.