Čeka se odobrenje svih ministara
267

Izrael priprema mobilizaciju 75.000 rezervista za ofanzivu na Gazu

FENA/Klix.ba
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak tražio je u petak odobrenje da se mobiliše 75.000 rezervista za kampanju u pojasu Gaze, što se smatra pripremom za moguću kopnenu ofanzivu.
Izraelski vojnici čekaju odluku svojih nadređenih o kopnenom napadu na Gazu (Foto: AFP)
Izraelski vojnici čekaju odluku svojih nadređenih o kopnenom napadu na Gazu (Foto: AFP)
Sekretar izraelske vlade, kako navode politički izvori, navodno telefonom provjerava da li će ministri odobriti mobilizaciju rezervista za vojnu kampanju u Pojasu Gaze.

To je objelodanjeno nakon što su palestinske rakete ispaljene prema Jerusalemu i Tel Avivu.

Prema posljednjim informacijama, četiri Palestinca ubijena su večeras u novom zračnom napadu izraelske vojske koja nastavlja s napadima na pojas Gaze, saopćile su zdravstvene službe pokreta Hamas koji je na vlasti u ovoj palestinskoj enklavi.

Rakete ispaljene iz pojasa Gaze u petak su eksplodirale u Gush Etzionu, na području južno od Jerusalema, javila je izraelska državna televizija. Nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o povrijeđenima i šteti, javila je državna TV, prenosi Xinhua. Policija još nije potvrdila raketni napad na šire područje Jerusalema.

To je prvi put da su rakete ispaljene iz pojasa Gaze pale tako blizu Jerusalema od početka izraelske vojne operacije protiv naoružanih grupa u toj palestinskoj priobalnoj enklavi.

Jedan od izraelskih vojnika gađa suzavcem Palestince koji ih gađaju kamenjima (Foto: AFP)
Jedan od izraelskih vojnika gađa suzavcem Palestince koji ih gađaju kamenjima (Foto: AFP)

Državna televizija javila je da je Hamas preuzeo odgovornost za iznenadni napad, a Jerusalem Post navodi da je Hamas objavio da je ispalio "poboljšanu verziju rakete "Kasam" na Jerusalem, koju je nazvao M-75.

Nakon što su sirene počele odjekivati Jerusalemom u petak popodne, građani su se mogli vidjeti kako trče iz svojih domova prema skloništima.

Od srijede kada je počeo izraelski napad na Gazi ubijeno je 28 Palestinaca.