Svijet
0

Izrael: Netanyahu poziva Palestince na pregovore

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je Palestince da se vrate za pregovorački stol u trenutku kada političari tog naroda planiraju da zatraže priznanje nezavisnosti u Ujedinjenim nacijama (UN).

Netanyahu je u intervjuu za arapsku televiziju Al Arabiya naglasio da je voljan da vodi mirovne pregovore sa "svakim ko prihvata pravo Izraela da postoji", naglasivši kako zna da "teški kompromisi za mir" predstoje. On je ujedno odbacio glasine o namjeri jevrejske države da napadne Iran, označivši ih "besmislenim."

Predsjednik izraelske vlade također je rekao da njegov intervju, prvi za arapske medije otkako je drugi put postao premijer prije dvije godine, odražava značaj koji pridaje arapskom javnom mnijenju i ozbiljnost njegovih mirovnih ponuda.

Analitičari su, međutim, procijenili da je to istvremeno odraz zabrinutosti Izraela pred palestinski unilateralni zahtjev za državnošću. Netanyahu je objasnio da je više puta nastojao da oživi mirovni proces i da je naredio seriju gestova prema Palestincima, za koje je rekao da nisu "bili laka stvar za lidera Likuda ( konzervativne partije)" .

On je između ostalog pomenuo desetomjesečni moratorij na izgradnju stanova za Jevreje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali. Zbog odbijanja Izraela da se taj moratorij produži krajem septembra prošle godine pregovori su zapali u ćorsokak.

  • Voljan sam da sjednem s predsjednikom Abbasom upravo sada da pregovaram bez preduslova, na osnovi želje oba naša naroda da imaju mir. Mislim da smo se obojica složili kako je potrebno da imamo ideju o dvije države za dva naroda. Mislim da nije potrebno da završimo pregovore prije nego što ih započnemo. Nećemo nikada nigdje stići. Upravo smo izgubili dvije godine, izjavio je Netanyahu.

On je izrazio nadu da će mir dati Izraelu sigurnost koju traži.

"Mislim da mogu da pružim taj mir i mislim da je velika greška ne iskoristiti mogućnost", kazao je izraelski premijer, izrazivši uvjerenje da se mir može postići ako se odmah nastave pregovori.

Suočen s problemom koje mnogi ističu u arapskom svijetu, da tvrdnja da je Izrael jevrejska država može da izazove transfer Arapa, koji žive u toj zemlji, Netanyahu je rekao da je apsolutno protiv toga.

"Nejevreji, u ovom slučaju Arapi žive (u Izraelu) i oni njima pripadaju sva prava u Izraelu", rekao je izraelski premijer.

Osvrćući se na Iran podsjetio je da je ta zemlja prijetila da uništi Izrael.

"Iran šalje teroriste i rakete u naše gradove. Da, rekao sam da vojna opcija treba da se pridoda ekonomskim sankcijama kako bi one urodile plodom. Postoji paradoks, ako nemate vojnu opciju sankcije će vjerovatno propasti i vi ćete vjerovatno morati da upotrebite vojnu opciju. Međutim, ako ih imate zajedno mislim da će to djelovati na Iran", kazao je Netanyahu.

Govoreći o neredima u arapskim zemljma, istako je da je veliko pitanje kuda oni vode

"Ako to ide ka demokratiji, reformi, možda u kontrolisani proces reforme, modernizaciji i većoj slobodi, za koju mislim da arapski narod zaslužuje, onda mislim da je to dobro za Izrael", zaključio je Netanyahu.