Izbori u Ukrajini
0

Iznenađujući prodor nezavisnog kandidata

FENA
Sergej Tigipko (Foto: AP)
Sergej Tigipko (Foto: AP)
Bogati biznismen ostvario je iznenadne pomake među dva favorita na ukrajinskim predsjedničkim izborima, zahvaljujući nezadovoljstvu Ukrajinaca rukovodstvom zemlje.

Sergej Tigipko (49), bivši ministar ekonomije, u posljedni tren je ojačao svoju poziciju medijskim eksponiranjem i bijesom javnosti prema premijerki Juliji Timošenko i blokiranoj ukrajinskoj vladi.

Drugo mjesto na nedjeljnim predsjedničkim izborima moglo bi odvesti Tigipka u drugi krug s bivšim premijerom Viktorom Janukovičem, njegovim bivšim šefom, prenosi u srijedu AP.

To bi predstavljalo katastrofu za vođe Narandžaste revolucije iz 2004. Timošenka i aktuelnog predsjednika Viktora Juščenka koji su obećali ali dosad nisu uspjeli ispuniti sveobuhvatne demokratske reforme. Juščenko se nada reizboru ali daleko zaostaje u anketama javnosti za ostalim kandidatima.

Tigipko je izjavio da je u kampanju već uložio oko 11 miliona dolara, jačajući imidž nezavisnog kandidata koji nije vezan za bilo koji od ukrajinskih političkih ili poslovnih krugova.

Anketa koju je u srijedu objavila ruska anketarska agencija, VTsIOM, pokazala je da Tigipko neznatno vodi pred Timošenko s 14,4 posto glasova podrške naspram njenih 13,9 posto. Janukovič je daleko odmakao s 30,5 posto glasova u anketi koja je obavljena od 3. do 10. januara i ima marginu greške od plus ili minus četiri posto.

Tigipkova popularnost počela je da raste nakon što se amaterski bodibilder pojavio na decembarskoj naslovnici magazina Men's Health u Ukrajini noseći usku majicu i farmerice. Nakon toga uslijedila su pojavljivanja na televizijskim emisijama i jaka reklamna kampanja koja je prekrila ukrajinsku prijestonicu njegovim plakatima.

Na konferenciji za novinare u srijedu, Tigipko je nastojao da pronađe sredinu između Janukovičeve proruske platforme i Timošenkove tradicionalne usmjerenosti na ukrajinski nacionalizam i evropske integracije.

Kazao je da Ukrajina još nije spremna da traži članstvo u Evropskoj uniji ili NATO-u i da može stimulirati posrnulu ekonomiju zemlje.

  • Ukrajina, ipak, dugoročno mora da se kreće ka evropskim integracijama, kazao je.

Tigipko je također izjavio kako će nastojati da popravi narušene odnose s Rusijom.