Ponovo će se brojati
5

Izbore u SAD-u na kojima je glasalo više od 43.000 ljudi odlučio jedan glas

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U sjeverozapadnom dijelu američke Louisiane, kandidat za šerifa zatražio je ponovno prebrojavanje u srijedu nakon što je izgubio za jedan glas na izborima na kojima je glasalo više od 43.000 ljudi.

Tijesna utrka baca svjetlo na proces ponovnog prebrojavanja glasova u Louisiani i njene zastarjele mašine za glasanje, koji ne proizvode papirnati trag koji se može revidirati, a za koji stručnjaci kažu da je ključan za osiguravanje tačnosti izbornih rezultata.

Naime, demokratski kandidat za šerifa okruga Caddo Henry Whitehorn dobio je 21.621 glas, a republikanski kandidat John Nickelson dobio je 21.620 glasova.

Sposobnosti država u ponovnom prebrojavanju glasova pokazale su se izuzetno važnim, posebno nakon predsjedničkih izbora 2020. kada je više država provelo ponovno prebrojavanje i reviziju kako bi potvrdile pobjedu predsjednika Joea Bidena.

"Ova izuzetno mala margina apsolutno zahtijeva ručno prebrojavanje kako bismo zaštitili integritet našeg demokratskog procesa i osigurali da poštujemo volju naroda", kazao je John Nickelson, republikanski kandidat koji je na prošlosedmičnim izborima za šerifa Caddo, koji je izgubio za jedan glas.