Centar strave u Čečeniji
0

Iz neposlušnih otetih supruga "istjeruju vraga"

Sarajevo-x.com
Centar islamske medicine u glavnom gradu Čečenije, Groznom, mjesto je gdje dovode mlade djevojke uplakanih lica, od kojih su mnoge preživjele živčani slom jer su natjerane na brak, te se od njih "istjerivanjem đavola" pokušavaju napraviti poslušne i vrijedne supruge.

Kao i većina zgrada u čečenskom glavnom gradu, i ovaj centar je renoviran. Dva rata protiv Rusije u kojima su se Čečeni borili za nezavisnost pretvorili su Grozni u ruševinu. Atmosferu u i oko građevine zabilježio je novinar BBC-a u svojoj priči.

Desetak auta parkirano je napolju. Masa ljudi žuri, očajna da stigne do metalnih vrata. U bašti žene pune plastične flaše i tegle od džema vodom koju je imam blagoslovio. Na zidu piše: "Nema bolesti koju Allah ne može izliječiti".

Unutra, porodice sjede na kaučima. Mnoga su lica uplakana, a muškarci nervozno hodaju po sobi. Sve liči na običnu čekaonicu u bolnici dok se ne začuje vrisak pacijentice.

Većina pacijenata koje dovode ovdje su mlade žene silom natjerane na brak. Dovedene su da se iz njih "istjera đavo".

Prema statistikama, jedan od pet brakova u Čečeniji počinje tako što djevojku na ulici otme budući mladoženja. Vrlo često je prisiljavaju na brak da bi sačuvala porodičnu čast i da bi se izbjegla krvava borba. Neke se pomire sa sudbinom i od svog braka naprave najbolje što mogu, a druge ipak ne.

Lipkhan Bazaeva, koja vodi organizaciju "Dostojanstvo žena", rekla je da djevojke na "liječenje" često dovode svekrve koje vjeruju da su ih "opsjeli džini".

"Samo zamislite, njen sin je ukrao djevojku koja mu se dopala i koju je oženio. Ono što oni žele je dobru, tihu i radišnu ženu u kući, a ne nekoga ko se osjeća tužno od momenta kad se probudi i ko je histeričan navečer. Stoga je odvedu mualimu", priča Bazaeva.

Mualim Mairbek Yusupov je nizak čovjek obučen u zelenu kutu. Izgleda ugodno sve dok ne vidite njihove metode "liječenja".

Pacijentici s povezom preko očiju, koja leži na leđima obučena u dugu haljinu s cvijetnim dezenom, Mairbek, vičući na uho, citira ajete iz Kur'ana i tuče je kratkim štapom.

"Ona ne osjeća bol", govori on. "Mi tučemo džina, a ne pacijenticu".

Kasnije, njena tetka objašnjava da je djevojka ukradena kad joj je bilo 16 godina i da je od tada prošla kroz dva razvoda. Doveli su je ovdje da bi od nje napravili poslušnu djevojku i opet je udali.

Iznenađujuća je spremnost pacijenata i njihove rodbine da prihvate ovakav vid "liječenja", pa čak i da se vrate po još. Terapija je način da prihvate, ili barem izađu na kraj sa svojom sudbinom, ali za većinu, to je samo način da se iskaže njihova nemoć, zaključuje novinar BBC-a.