Strah od terorističkih napada
0

Iz Jemena u SAD poslani paketi s eksplozivom

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Na tri svjetska kontinenta otkriveni su pokušaji terorističkih napada kojima su, vjeruju američke vlasti, cilj bile Sjedinjene Američke Države. U petak su pronađena dva paketa iz Jemena s eksplozivnim materijalom, adresirana na jevrejske sinagoge u Chicagu i poslana teretnim avionima preko Velike Britanije, odnosno Dubaija. Njihovo otkriće uzrokovalo je strahovanja širom svijeta da Al Qaida pokreće novu terorističku kampanju, javlja AP.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ove napade opasnom terorističkom prijetnjom, a američki zvaničnici vjeruju da je to djelo jemenskog ogranka Al Qaide.

Preliminarnim analizama paketa u Velikoj Britaniji i Dubaiju pokazalo se da sadrže moćni industrijski eksploziv PETN, isti onaj koji je korišten u toku neuspjelog napada u Detroitu prošlog Božića.

Zbog ovih paketa u SAD-u je naređena izolacija i pretraga teretnih aviona na aerodromima u Philadelphiji i Newarku. Provjere su vršene i u avionima Emirates Airlines, ali nije pronađeno ništa sumnjivo.

Ipak, sigurnosne službe alarmirane su i u SAD-u i u Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku.

"Iako još uvijek prikupljamo informacije, ono što znamo je da su paketi poslani iz Jemena", rekao je Obama. "Također znamo da Al Qaida na Arapskom poluotoku nastavlja planirati napade na našu zemlju, naše stanovništvo i naše prijatelje i saveznike."

Dodao je i kako su im s novim informacijama pomogle vlasti Saudijske Arabije.

Kompanije za dostavu paketa, FedEx i UPS, obustavile su svoje pošiljke iz Jemena, ističući kako su spremne da u potpunosti sarađuju sa istražiteljima.